Tanker om politik og historie…

Fotos fra Besættelsestiden

Posted in Debunking, Historie, Nazisme by polyb on 27. februar 2010

Nationalmuseet har lagt en stor samling af fotos fra Besættelsestiden på deres hjemmeside til gratis afbenyttelse.

Et par stykker jeg lige selv fandt interessante :

Arrestation af kommunister? (Kilde: Frihedsmuseet)

Dette første billede er jeg selv stødt på rundt omkring i forbindelse med historien omkring arrestationen af de danske kommunister i juni 1941. Det bliver blandt andet brugt i “Besættelsens Hvem-Hvad-Hvor” fra 1965. Men er det overhovedet kommunister betjentene på billedet tager med sig? Betjentene har vinterjakker på, og ifølge en der selv var med, drejede det sig om to berusede mænd der havde lavet uro i et beskyttelsesrum.



DNSAP kiosk i Nørregade, Århus (Kilde: Frihedsmuseet)

Det andet billede viser en DNSAP kiosk i Nørregade i Århus efter en sabotage. I dag kan man købe lækker italiensk is samme sted. “Fædrelandet” eller italiensk is? Valget er vist ikke ret svært. Jeg kan godt lide is.



På vej imod friheden? (Kilde: Frihedsmuseet)

Sidste billede er endnu et billede jeg har set brugt flere gange i forbindelse med historien omkring redningen af de danske jøder. Billedet skulle angiveligt vise en gruppe jøder der bliver reddet over Øresund i oktober 1943, men det er åbenbart i virkeligheden en rekonstruktion lavet til en kortfilm efter krigen i 1945.

5 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jens K said, on 3. marts 2010 at 00:44

    Er DNSAB-kioken i dag Paradis ved Borggade? Det kunne jeg sgu ikke kende.

  2. polyb said, on 3. marts 2010 at 07:55

    Hej Jens

    Det er næsten rigtigt – det er ovre på den anden side af gaden. Bag ved busskuret på hjørnet af Nørregade og Paradisgade. Det vil i hvert fald være mit bud – det passer fuldstændigt med altanen og facaderne rundt omkring.

  3. Fantomas said, on 3. marts 2010 at 20:14

    Det har du da helt ret i. Det er der, hvor Sct. Anna ligger i dag, og hvor der i mange år lå en hobbyforretning. Godt set. Det er meget sjovt med sådan nogle gamel billeder.

  4. Jens K said, on 3. marts 2010 at 20:15

    Ovenstående kommentar er fra mig.

  5. […] en kommentar » Har nævnt det før, men Nationalmuseet har lagt en stor samling fotos fra Besættelsestiden til fri afbenyttelse på […]


Skriv en kommentar