Tanker om politik og historie…

Lene Espersen og stemmeretten

Posted in De Konservative, Højrefløjen by polyb on 16. marts 2010

Portrætfoto fra ft.dk

Regeringen og Dansk Folkeparti blev i går, den 15. marts, enige om en række nye regler for udlændinge. Blandt disse nye regler er nogle ændringer omkring stemmeret til kommunal- og regionalvalg. Ritzaus Bureau skriver :

Reglerne for kommunal og regional valgret ændres, så udlændinge først kan stemme og stille op ved kommunal- og regionalvalg, når de har boet fast i landet i fire år. I dag sker det efter tre år.

I forbindelse med den nye “integrationspolitiske aftale” har Lene Espersen skrevet et blogindlæg på Politiken.dk, hvor hun forklarer sit syn på aftalen, der ifølge hende selv “styrker de demokratiske værdier”.

Lene Espersen er godt klar over, at Politikens læsere ikke normalt er hendes største fangruppe på integrationsområdet, og mener endda selv at hun lægger op til øretæver ved at skrive til disse læsere. Hun fortsætter dog :

Jeg gør det alligevel – og det skyldes, at jeg faktisk har noget vigtigt på hjerte. Jeg håber derfor, at I vil læse mit indlæg til ende og ikke bare forfalde til de automat-fordømmelser, der alt for ofte ødelægger mulighederne for at få en dialog i gang om dette område. Hvem ved? Måske vil mine synspunkter ligefrem overraske?

Det eneste der ville kunne overraske mig omkring et synspunkt fremsat af Lene Espersen, ville være hvis dette synspunkt ikke indeholdt et eller andet element omkring straf eller højere strafferammer. Men ok, jeg er åben – lad os høre hvad Lene har på hjertet.

Cirka halvvejs igennem indlægget får vi smidt denne bombe i hovedet :

Danmark er et land, der bygger på nogle værdier, som vi vil værne om. Værdier som ytringsfrihed, ligestilling og demokrati. Og disse værdier giver vi ikke køb på. Tværtimod. De skal gennemstrømme vores integrationspolitik ud fra den erkendelse, at den demokratiske integration er lige så vigtig som den økonomiske.

Dette sidder Lene Espersen helt seriøst og skriver omkring en aftale, som fratager stemmeretten for en del af de borgere, der er i færd med forhåbentligt at blive integreret i vores samfund. Overraskende? Tjaaa. Logisk og rationelt?

Interessante links :
Hvornår tager de din stemmeret? – vhs
Dokumentation: Aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti – Politiken

Reklamer

2 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. Superman said, on 17. marts 2010 at 23:43

  Hvilke borgere får frataget stemmeretten ??

  Jeg er med på at nogen må vente længere tid på at få stemmeret. Men at få den frataget indebærer jo at man har den på nuværende tidspunkt.
  Ligesom at 17 årige ikke får frataget kørekortet fordi vi ændrer reglerne til at man skal være 20 før man må køre bil.

  Om det er overraskende. Næh ikke specielt. Eller, jo måske er det overraskende for mange, at udlændinge faktisk har stemmeret. Det er jo noget der i høj grad kan diskuteres hvorvidt det bør være sådan.

  Jeg har ret svært ved at forstå hvorfor det ikke kan være “seriøst” – det er da ganske sund fornuft at folk der kommer hertil udefra – og frivilligt – må vente en periode førend de opnår alle de rettigheder som de nuværende borgere har. Det er helt igennem rimeligt, og jo også en rationel strategi for os.
  Hvad i alverden skulle vi dog få ud af at kaste “magt” ud i grams til nyankomne der ikke har bidraget med noget af betydning, som ikke kender samfundet synderligt godt, hvis loyalitet kan være yderst tvivlsom.

  Man skal yde før man kan nyde. Et dejligt ordsprog.

  Mit gæt er at du naturligvis heller aldrig ville have haft samme besvær med at acceptere en manglende stemmeret til en hvid mand der flytter til Korea, Japan, Malaysia osv. – så vil du opfatte det som ganske naturligt, da det jo er “deres” land (og kultur).

  Men i Danmark og vesten. Nej, så er det for groft er tilsyneladende holdningen hos de radikale og andre. Det antages lystigt at det må modvirke integration – de eksotiske fremmede vil angiveligt miste lysten til overhovedet at blive integreret, vil mindske deres indsats osv.
  Og det siger jo utrolig meget om det syn de anstændige faktisk har på de fremmede; en dyb mistro, en klar opfattelse af at de er halvdovne og primært kommet hertil for at rage til sig og nyde gavn af velfærden, at der ikke kan stilles krav til de fremmede og jo grundlæggende at de fremmede kommer med en delvist fjendtlig attitude – “får vi ikke vores vilje og det vi kom efter (penge) så bliver det værst for jer selv” – eller med andre; de fremmede opfattes som primitive, som børn – som man derfor er nødt til at overøse med gaver for at de ikke skal blive sure.

 2. polyb said, on 18. marts 2010 at 07:32

  @Superman
  Hvilke borgere får frataget stemmeretten ??

  Jeg er med på at nogen må vente længere tid på at få stemmeret. Men at få den frataget indebærer jo at man har den på nuværende tidspunkt.
  Ligesom at 17 årige ikke får frataget kørekortet fordi vi ændrer reglerne til at man skal være 20 før man må køre bil.

  I dag opnår en udlænding stemmeret til lokalvalg efter 3 år – med den nye aftale er det efter 4 år. En udlænding, der har været bosat i landet imellem 3 og 4 år, må vel få frataget sin stemmeret selv med din definition? Med mindre det da er en ret man får nedskrevet et sted, og det ikke er noget der afgøres i forhold til selve valgdagen.

  Men vi kan vel blive enige om at man i hvert fald har indskrænket valgmenigheden? Og dybest set er det jo bare underligt, når man mener at demokratiske værdier er en vigtig del af integrationen, at man så ikke vil lade en gruppe mennesker, der er i færd med forhåbentligt at blive integreret, deltage i valgene.

  Mit gæt er at du naturligvis heller aldrig ville have haft samme besvær med at acceptere en manglende stemmeret til en hvid mand der flytter til Korea, Japan, Malaysia osv. – så vil du opfatte det som ganske naturligt, da det jo er “deres” land (og kultur).

  Stråmand.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s