Tanker om politik og historie…

Politisk-historiske computerspil

Posted in Computerspil, Historie by polyb on 22. marts 2010

Gennem tiden er jeg stødt på en del lidt ukendte, men for historisk og politisk interesserede, interessante computerspil. Nogle af de mest anbefalelsesværdige præsenteres herunder :

Hidden Agenda - intro billede

Hidden Agenda
I det fiktive latinamerikanske land Chimerica er den korrupte diktator Farsante blevet smidt på porten, og det er op til spilleren at påtage sig rollen som den nye præsident.

Hidden Agenda oser af 1980’ernes kold krigs stemning. Gennem en masse møder med ministre, og forskellige markante personligheder i Chimerica, er formålet at føre landet igennem den svære post-revolutions periode, sikre fremskridt, muligt genvalg og frem for alt at undgå samme skæbne som overgik Farsante.

Alle personer og grupperinger i spillet har hver deres “skjulte agendaer”, som de vil forsøge at fremme bag spillerens ryg, skulle dennes handlinger falde for langt væk fra deres idé om hvad der er bedst for Chimerica (eller for dem selv personligt). Læg dertil et splittet militær, en fødevarekrise og det politiske spil imellem USA og Sovjetunionen, samt disses lakajer, og der er nok at se til.

Det er nok et af de sværeste spil jeg har stiftet bekendtskab med, og selv efter at have gennemspillet det mange gange, lykkedes det mig stadig oftest at blive offer for et kup, med en deraf følgende død – og nu tidligere – præsident på paladsets gulv som konsekvens. Viva la Revolución!

Hidden Agenda - avis udklip

Mest succes har jeg opnået som kedelig kompromissøgende midterorienteret, men et par enkelte gange er det også lykkedes at overleve og blive genvalgt som marxist eller som dybt reaktionær konservativ. Ophævelse af den private ejendomsret, voldelig undertrykkelse af de fattige bønder, afskaffelse af strejkeretten, nedskydning af demonstranter eller politisk indoktrinering af befolkningen – det er jo alt sammen for nationens bedste.

Udviklingen i landet kan løbende følges igennem forskellige avisudklip, fra aviser med divergerende politiske ståsteder, og en masse nationale statistikker, foruden selvfølgelig samtaler med de forskellige andre aktører i spillet.

Spillet kan normalt køres direkte i Windows XP og tidligere versioner af Windows (jeg har ikke prøvet de nyere). Under Linux kører det fint i DosBox – og dette kan sikkert også benyttes under Windows skulle det ikke virke direkte.

Download af spillet – Abandonia
Hidden Agenda – WikipediaConflict: Middle East Political Simulator - på indkøb

Conflict: Middle East Political Simulator
Året er 1997, og som altid er den gal i Mellemøsten. Heldigvis er alt moral lagt på hylden, og rå power politics er på menuen. Som Israels premierminister er jobbet enkelt – Israels overlevelse sikres bedst ved at kontrollerer eller destabiliserer de arabiske nabolande.

Diplomati, spionage eller direkte militær invasion er de midler, der er til rådighed. Forholdet til USA og omverdenen skal dog sikres, om ikke andet fordi deres incitament til at sælge våben og pumpe penge i Israels forsvarsbudget ellers mindskes. Skulle denne uhensigtsmæssige situation opstå, er der heldigvis altid sydafrikanske våbenhandlere, eller de dybt amoralske franskmænd, at købe isenkram hos.

Desværre har Israel ikke uendelige reserver, og især egypterne har ikke tænkt sig blot at lægge sig ned. Måske kan man falde dem i ryggen mens de har travlt med deres irriterende nabo Gaddafi. Forhåbentlig har Syrien ikke udtænkt samme lille manøvre. At atomvåben er en herlig opfindelse er alle enige om – dog er det bedst hvis de andre ikke har dem. What to do?

Spillet virker ikke umiddelbart i Windows, men kører helt perfekt i DosBox.

Download af spillet – Abandonia
Conflict: Middle East Political Simulator – WikipediaCrisis in the Kremlin - intro

Crisis in the Kremlin
Sovjetunionen er kraftigt på vej nedad bakke. Spillet starter i 1985, og i rollen som enten reformisten Gorbatjov, den konservative Ligachev eller nationalisten Jeltsin, skal spilleren forsøge at holde sammen på Unionen. Så længe spilleren bliver ved magten, kan Sovjetunionens fremtid i princippet gå i alle mulige retninger, og spillet er således ret åbent, på trods af at enkelte historiske begivenheder, som f.eks. Tjernobyl katastrofen, altid forekommer. Dog skal der konstant tages hensyn til balancen imellem reformisterne og de konservative, hvis magten skal bibeholdes. Man kan pille ved økonomien, militærbudgettet, mediernes frihed, det politiske system osv. Der er mange muligheder.

Som med Hidden Agenda, er det et ret svært spil. Det er f.eks. stadig aldrig lykkedes mig at forhindre Warszawa Pagt landene i at bryde med Sovjetunionen. Et par gange er det lykkedes at reformere økonomien, og holde sammen på selve Unionen, men ofte ryger også nogle af delstaterne fra. Man kan også gå helt i den anden grøft, simpelthen bare skabe et mere liberalt nationalt Rusland og forsøge at gøre dette til en stormagt.

Spillet virker helt perfekt i DosBox – jeg kan ikke lige huske om det kan køre direkte i Windows, da det er noget tid siden jeg har forsøgt det.

Download af spillet – Abandonia
Crisis in the Kremlin – Wikipedia

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s