Tanker om politik og historie…

How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Posted in Østasien, Historie, Mellemøsten, USA by polyb on 6. april 2010

Så er den gal igen. En rådgiver for Ayatollah Ali Khamenei har erklæret, at Iran er parat til raketangreb mod Israel, skulle landet blive angrebet.

Det iranske styre vil, underligt nok, ikke se passivt til, skulle Israel eller deres allierede foretage et angreb på landets atomprogram. Personligt så jeg helst, at hverken Iran eller Nordkorea – eller for den sags skyld flere stater generelt – kom i besiddelse af deres egen lille røde knap, men er det ikke dybest set et rationelt ønske set fra deres side?

Lad os lige starte med at slå en ting fast. Hverken Iran eller Nordkorea vil uden videre smide et af disse våben i hovedet på deres fjender. Lederne er, på trods af hvad man måtte mene om dem og deres politik, ikke kollektivt selvmorderiske, og selv i stater som disse er der checks-and-balances. Der er ikke en enkelt psykopat der sidder med fingeren på knappen.

Atomvåben er og bliver, når en eventuel modpart også er i besiddelse af dem, et forsvarsvåben. Deres funktion er ikke militært at kunne besejre en anden stat, men at forhindre at man selv bliver løbet over ende – og sidstnævnte er jo i realiteten hvad det hele handler om, når disse stater ønsker deres eget lille raketprogram med tilhørende paddehatte. Er man leder af en stat, der er blevet placeret i kategorien “Axis of Evil”, så er man forståeligt nok lidt bekymret for, at man selv skal møde samme skæbne, som andre stater i denne kategori har mødt. Anskaffelsen af atomvåben fjerner denne eksterne trussel engang for alle.

Of course, the whole point of a Doomsday Machine is lost, if you keep it a secret! Why didn’t you tell the world, eh?

Når iranerne kommer med endnu en trussel som den nævnte, så skal det først og fremmest ses som en påmindelse om at de har visse forsvarsvåben. Jo oftere omverdenen bliver mindet om, at et angreb på dem vil få konsekvenser for modparten, jo mere sikkert sidder ledelsen i sædet. Det er altså i højere grad et udtryk for selvforsvar, end for ønsket om at optrappe en konflikt. Det er samme rationale der fik lederne i Nordkorea til at puste sig op og erklære at de endelig havde deres egen bombe, og det er samme rationale der gør at iranerne nok skal melde ud så snart de rent faktisk er medlemmer af klubben.

Konsekvensen af, at stater som Iran og Nordkorea bliver atommagter, er altså ikke direkte en øget trussel imod vesten. Det begrænser blot vestens trussel den modsatte vej, og overlader landet og dets indbyggere til deres egen skæbne. Det kan man jo så diskutere hvorvidt er vestens problem eller ej? Lidt provokerende kunne man endda spørge om det ikke i længden vil være til gavn for befolkningen? Eksempelvis har Den Kolde Krig, og tiden derefter, jo vist, at de stater der var immune overfor trusler fra vesten selv har reformeret sig indefra (Sovjetunionen, Kina, Østeuropa etc.), mens de stater der har haft en konstant trussel hængende over hovedet, eller direkte har været udsat for intervention, er de stater hvor mere autoritære styreformer har overlevet (Nordkorea, Cuba, Vietnam etc.).

Reklamer

3 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. polyb said, on 26. april 2010 at 07:42

  Interessant debatindlæg af Herbert Pundik :

  http://politiken.dk/debat/signatur/article956401.ece

  “Ingen kan forhindre Iran i at få atomvåben.”

  “Vi har lært at leve med de ni øvrige atommagter, og der er ingen grund til at tro, at det iranske præsteskab vil opføre sig mindre ansvarligt end dem. Iranerne er ikke mere selvmordstilbøjelige end andre nationer. De søger ikke døden, men politisk indflydelse i Mellemøsten.”

 2. […] Se eventuelt også : How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb […]

 3. […] Se eventuelt også : How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s