Tanker om politik og historie…

Obama bypasser den dømmende magt

Posted in USA by polyb on 7. april 2010

Ifølge den britiske avis “The Guardian” har den amerikanske administration autoriseret en likvidering af en amerikansk statsborger, Anwar al-Awlaki.

Anwar al-Awlaki er bestemt ikke et af guds bedste børn, omend han sikkert selv vil mene præcist det modsatte. Som fremtrædende medlem af Al-Qaeda, har Anwar al-Awlaki blandt andet haft kontakt med Nidal Malik Hasan, soldaten der stod bag drabene på 13 mennesker på den amerikanske militærbase Fort Hood, samt Umar Farouk Abdulmutallab, nigerianeren der forsøgte at sprænge et fly i luften imellem Amsterdam og Detroit, men heldigvis endte med kun at ødelægge sine ædlere dele. Darwin ville være stolt. Anwar al-Awlaki er altså dybest set en mand, der kun hører hjemme et sted – nemlig bag tremmer, eller når vi taler amerikansk lovgivning, på dødsgangen med hvad deraf følger.

Så hvad er problemet egentlig?
Et af de fundamentale principper i moderne demokratiske stater, en gruppe som vi må gå ud at USA stræber efter at tilhøre, er magtens tredeling. Den lovgivende magt beslutter at handlinger, som dem begået af Anwar al-Awlaki, er ulovlige og fastsætter straffen for disse handlinger. Den dømmende magt afgør om Anwar al-Awlaki er skyldig i disse handlinger, og den udøvende magt sikrer at loven bliver håndhævet.

Når den amerikanske administration dømmer en borger til døden, og sørger for at få eksekveret denne dødsdom, så springer de den dømmende magt over. De bryder med hele princippet om, at enhver er uskyldig indtil det modsatte er bevist og bevæger sig ud af en farlig tangent.

Administrationen forsøger så belejligt at vikle sig ud af denne kattepine ved at hentyde til, at Al-Qaeda medlemmer, ifølge en beslutning kongressen foretog efter 11. september 2001, er “militære fjender” af USA. Problemet med dette ræsonnement er imidlertid, at borgere i en stat af princip ikke burde kunne være militære fjender af staten – med mindre vi ligefrem snakker borgerkrigslignende tilstande. Enhver borger i en stat har krav på at være beskyttet af statens love. Det er en politimæssig opgave at sørge for at Anwar al-Awlaki bliver stillet for en dommer. Kan politiet ikke klare denne opgave, så kan de til nøds få hjælp af de militære styrker – men disse skal ingenlunde eksekvere en dødsdom udenom retsvæsenet.

Interessante links :
Anwar al-Awlaki – Wikipedia

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s