Tanker om politik og historie…

Berlingske og det borgerlige

Posted in Højrefløjen, Medierne, Politisk kategorisering by polyb on 8. april 2010

Berlingske Tidende, Danmarks ældste eksisterende avis, er et traditionelt konservativt og siden 1949 selverklæret uafhængigt borgerligt/konservativt dagblad.

Dette billede af avisen er der dog flere, især fra det højrenationale segment, der er uenige i. Berlingske Tidende, eller endda medierne generelt, er tværtimod venstreorienterede siges det. Til at bakke denne påstand op fremføres normalt argumenter som :

– at avisens chefredaktør, Lisbeth Knudsen, er (tidligere) socialdemokrat.
– at undersøgelser har vist at et stort flertal af de studerende på journalistuddannelserne stemmer til venstre for midten.
– at avisen, og flere af kommentatorerne deri, ofte ikke er på linje med de højrenationale i indvandrerdebatten.

Det er værd at bemærke, at Lisbeth Knudsen startede sin karriere hos netop Berlingske Tidende. Hun blev senere redaktør for det hedengangne Aktuelt – en socialdemokratisk avis, hvor det, ifølge hende selv, var et krav at redaktøren var medlem af Socialdemokratiet. Med hensyn til journalisters politiske ståsted, er det først og fremmest værd at huske på, at det i sidste ende er avisens redaktion der beslutter hvilken politisk profil avisen skal have. Til sidst er det en misforståelse, at uenighed i forhold til den højrenationale linje i indvandrerdebatten automatisk er et venstreorienteret fænomen. Det er fuldt ud muligt at være liberal eller konservativ, og samtidig at være uenig med andre højreorienterede på dette område. Langt de fleste af de faste kommentatorer i avisens debatsektion er da også erklærede borgerlige. Man kunne nævne navne som Uffe Ellemann-Jensen, Søren Pind og Naser Khader, tre personer der vist ikke behøver nærmere omtale. Jacob Mchangama, chefjurist hos CEPOS. Niels Krause-Kjær, tidligere pressechef hos De Konservative. Listen er lang.

Er medierne generelt venstreorienterede?
Jeg har været inde på det før, men det er i denne forbindelse værd kort at gentage dagbladenes Danmarkshistorie :

Under avisernes storhedstid i Danmark havde vi i mange år de fleste politiske partier repræsenteret, enten direkte eller indirekte, af et dagblad. Groft sagt et venstreblad, et konservativt blad, et radikalt blad og et socialdemokratisk blad. I mange provinsbyer var der også flere partier repræsenteret af lokalblade.

Efterhånden som abonnement tallene begyndte at falde, og aviserne blev mere afhængige af annoncekroner, faldt flere og flere af disse blade fra, eller blev opkøbt af andre. Det giver sig selv, at erhvervslivet er mest interesseret i at støtte blade, der repræsenterer deres egne, dvs. normalt borgerlige, synspunkter – og ikke overraskende er det aviserne med økonomisk liberale grundholdninger, der har overlevet. Den socialdemokratiske provinspresse måtte op igennem 1960′erne opgive flere og flere steder – i Århus blev Demokraten overtaget af Århus Stiftstidende i 1974 – og på landsplan faldt Social-Demokraten (Aktuelt) endelig fra i 2001, efter at have været i krise i mange år.

Hvilken politisk observans skinner igennem i Berlingske Tidendes ledere?
Som et lille eksperiment kunne man forsøge at kigge på de sidste 7 ledere i avisen, og kort resumere hvilke politiske holdninger der kommer til udtryk i disse.

8. april 2010 – Se nulvækst som en mulighed
– den offentlige sektor er for stor.
– mange opgaver bør udliciteres.
– den offentlige sektor er plaget af for meget administration.
– den private sektor effektiviserer og er kreativ.
– den offentlige sektor kræver derimod bare flere midler.

7. april 2010 – Den ny verdensorden
– det amerikanske samfundssystem er bedre stillet end de mere venstreorienterede europæiske systemer, når det kommer til vækst og til i fremtiden at kunne konkurrere med de nye fremadstormende økonomier.
– der skal ske reformer i det skandinaviske velfærdssystem.

6. april 2010 – Løkkes år 1
– Lars Løkke har klaret sit første år fornuftigt, på trods af de svære betingelser krisen har pålagt ham.
– det er modigt at fastholde skattereformen.
– vejen til vækst går ikke igennem øget offentligt forbrug.
– Lars Løkke bliver forhåbentlig genvalgt til næste valg.

4. april 2010 – Kristendom er frihed og ansvar
– den frihedstradition, der gennemsyrer kristendommen, er forudsætningen for vores moderne og rationelle verden.
– frihed og kapitalisme kan spore sine rødder til den kristne arv.

3. april 2010 – Søvndals vanskeligheder
– SF har større og større politiske problemer.
– får vi en borgerlig regering efter næste valg, vil det være yderst velfortjent.
– SF’s hidtidige succes bygger på varm luft.
– SF er ikke regeringsduelige og har ikke en troværdig økonomisk politik.

1. april 2010 – Espersens familieferie
– Lene Espersen har, på trods af et forkert valg i denne situation, generelt klaret sig godt i sit nye job.
– enkeltsager som denne må helst ikke overskygge det egentlige arbejde, og skal derfor ikke gentage sig.

31. marts 2010 – Efterløn påførste klasse
– efterlønnen er et fremtidigt problem for landet.
– en reform er nødvendig.
– SF’s nyeste forslag i efterlønsdebatten vil, på trods af gode hensigter, forværre problemet.
– SF har ingen økonomisk virkelighedssans.

Det er vist ikke ligefrem venstreorienterede holdninger der går igen i disse ledere, og man fornærmer vel næppe nogen ved at konkludere at det tværtimod konsekvent er borgerlige holdninger og kritik af venstreorienterede politikere og partier, der er det gennemgående.

Interessante links :
Hun vil skabe ny begejstring – Berlingske Tidende

Reklamer

5 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] eventuelt også : Berlingske og det borgerlige Besættelsen – hvad nu […]

 2. […] Se eventuelt også : Højrefløjen og Orwell Berlingske og det borgerlige […]

 3. bl - demokratisk højre said, on 13. juli 2010 at 11:26

  Kære Polyb

  Jeg vil tillade mig at være så gammeldags, at være Des.
  De skriver, mange, især fra det højrenationale segment, kalder Berlingske Tidende venstreorienteret. Jeg selv er nok ikke helt iblandt dem.

  Dog, hvis man betragter det politiske spektrum hvor venstresiden er liberal i en amerikansk forstand og højre er konservativ, ja så er det i høj grad korrekt at kalde Berlingske Tidende for venstreorienteret. Så vidt jeg ihukommer mig, var dækningen af det amerikanske præsidentvalg vinklet, så Obama blev ret positivt omtalt netop i bemeldte blad, hvorimod de McCain blev mere negativt tegnet. Netop denne, historisk klassiske måde at betragte det politiske spektrum på, bliver i disse år mere og mere aktuel, i takt med at den klassiske konservatisme, af Dem kaldet højrenational, befinder sig i vækst igen.

  I den optik er alle danske aviser, med en mulig undtagelse i Jyllandsposten, venstreorienterede. Jyllandspesten også kaldet, giver dog en hvis spalteplads til højrenationale.

 4. polyb said, on 13. juli 2010 at 19:09

  Hej bl – tak for Deres kommentar 🙂

  Både liberale og konservative i amerikansk forstand er økonomisk højreorienterede, så vi er vel lidt ovre i noget nypolitik (også kaldet værdipolitik).

  Her vil jeg medgive, at der muligvis kan være en tendens til at medierne på nogle områder kan være en smule venstreorienterede, hvilket nok hænger sammen med at der er en sammenhæng imellem uddannelse og nypolitisk venstreorientering. Da journalister, og andre i medierne indflydelsesrige personer, generelt har længerevarende uddannelser, så vil der være en overrepræsentation af mennesker med en venstreorienteret værdipolitisk holdning i branchen.

  Jeg synes dog ikke denne tendens er mærkbar. Hvis vi ser bort fra Politiken som ekstremt venstreorienteret, og Jyllandsposten som højreorienteret, så vil jeg mene at de fleste medier ligger nogenlunde omkring midten. Midterpositionen bliver bare af mange betragtet som venstreorienteret, hvilket jeg ikke helt kan følge. Hvis medierne er meget venstreorienterede på dette område, hvem er så f.eks. de ekstremt venstreorienterede? Som jeg ser det, så er det som om at mange nationalkonservative har en idé om at de selv er ret midterorienteret (eller “neutrale”) værdipolitisk, og at alle der ligger mere end en smule til venstre for dem derfor må være ekstremt venstreorienterede.

  Mht. Berlingske, så har de jo også i deres debatsektion langt masser af spalteplads til eksempelvis Lars Hedegaard. Der er også, oplever jeg, en helt del kulturkonservatisme og religion repræsenteret blandt deres skribenter.

 5. […] Se eventuelt også : Danmarks Radio er venstreorienteret Pravda i Pilestræde […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s