Tanker om politik og historie…

Kend dine højreorienterede buzzwords

Posted in Højrefløjen by polyb on 18. maj 2010

At være aktiv højrenational medspiller i debatmiljøet på nettet, indebærer normalt brugen af forskellige slogans, buzzwords og labels.

Den amerikanske ekspert i politisk ekstremisme, Laird Wilcox, har i en rapport identificeret 21 karakteristika, som ofte går igen i retorikken og propagandaen hos, hvad han kalder, “militante” eller yderligtgående politiske grupperinger. To af disse karakteristika er lidt interessante i denne sammenhæng :

2. NAME-CALLING AND LABELING.
Extremists are quick to resort to epithets (racist, subversive, pervert, hate monger, nut, crackpot, degenerate, un-American, anti-semite, red, commie, nazi, kook, fink, liar, bigot, and so on) to label and condemn opponents in order to divert attention from their arguments and to discourage others from hearing them out. These epithets don’t have to be proved to be effective; the mere fact that they have been said is often enough.

[…]

11. USE OF SLOGANS, BUZZWORDS, AND THOUGHT-STOPPING CLICHES.
For many extremists shortcuts in thinking and in reasoning matters out seem to be necessary in order to avoid or evade awareness of troublesome facts and compelling counter-arguments. Extremists generally behave in ways that reinforce their prejudices and alter their own consciousness in a manner that bolsters their false confidence and sense of self-righteousness.

Som en hjælp til nye spillere på banen, eller wannabee højrenationale, har jeg forsøgt at sammensætte en liste over de benyttede udtryk. Maksimal streetcredit vil med garanti blive uddelt rundt omkring i miljøet, hvis du, før du poster et indlæg, tjekker om nogle af ordene deri evt. kan erstattes af et af disse udtryk. Nogle af udtrykkene kan også være nyttige for den liberale del af højrefløjen.

Hjælp gerne til med at gøre listen mere komplet.

Listen er sorteret i alfabetisk orden, og vil blive opdateret hen af vejen :

Anders Fogh Rasmussen
– Anders Fjog

Barack Obama (Barack Hussein Obama II)
– Hussein Obama

Danmarks Radio
– DanMarx Radio
– (D)DR
– de røde lejesvende
– Dhimmi Radio

Den Europæiske Union
– EUSSR
– Neuropa

De Radikale (Det Radikale Venstre)
– De Radigale – Det Radigale Venstre

Enhedslisten
– Enhedsfascisten
– Einheitzlisten
– Ensomhedslisten
– Einheilslisten

Etnisk danske kvinder med muslimske kærester
– feltmadrasser
– bollekvæg

Fagligt Fælles Forbund – 3F
– M3FIA

Hamas
– HamaSS

Helle Thorning-Schmidt
– Halal Helle

Holger K. Nielsen
– Holger Klovn Nielsen

Ikke-højrenationale generelt
– Gutmenschen
– dhimmierne
– landsforræderne
– rødfascisterne
– apologeterne
– halalhippierne

Information (dagbladet)
– Des-Information

Islam
– iSLAM

Journalister
– Sjovnalister

Malmø
– Mallahmö

Margrethe Vestager
– Margrethe Pestager

Mette Frederiksen
– Skrigeskinken

Muhammed (ham fra Koranen)
– Pædofeten Muhammed

Muslimer
– mussierne
– kulturberigere
– pædo-kulten
– rotter
– skadedyr

Ole Sohn
– Oleg Sohn

Palæstinensere
– pæstilenserne

Politiken
– Samarbejds-Politiken
– Pølletiken

Ritzaus Bureau
– Al Ritzau

Rune Engelbreth Larsen
– Rune Engelbræk Larsen

Socialdemokratiet
– Suicideldemokratiet
– socialakrobaterne

Socialistisk Folkeparti
– Socialistisk Fjolleparti
– Waffen-SF

Villy Søvndal
– Villy Søvnløs
– Villy Søvngænger

Reklamer

16 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jørgen Laursen said, on 21. maj 2010 at 08:11

  “Ensomhedslisten” og “Oleg Sohn” er faktisk ret grineren. Og hånden på hjertet: Mette Frederiksen kan faktisk være lidt af en skrigeskinke engang imellem: Forbyd prostitution bla-bla middelklassens sociale ansvar bla-bla min datter kommer først bla-bla kriminalisér kunden bla-bla. Vibeke Manniche møder Jeanne d’Arc – the girl with kaleidoscope eyes. 😉

  Resten af smædenavnene er enten fantasiløse eller infame eller begge dele. (Bortset fra “Gutmenschen” og “halalhippier,” der begge er præcise – og dermed nyttige – betegnelser for to temmelig trælse grupperinger på centrum-venstrefløjen). Og så passer “rødfascister” da fint på ekstremisterne i Antifa, synes du ikke?

  Men OK, ret monomant er det, og bl.a. derfor er det efterhånden sjældent, at jeg orker læse Hodjas blog. Uriasposten læser jeg dog regelmæssigt, for Kim Møller holder generelt en høj standard i sine indlæg, deres ensidighed til trods. Råbehovederne i kommentarsporet kan man jo bare springe over.

 2. Jørgen Laursen said, on 21. maj 2010 at 08:15

  PS! Og så hedder det for øvrigt ikke “mussier” men “musser.” Spørg bare Kimpo.

 3. polyb said, on 21. maj 2010 at 08:47

  Hej Jørgen – tak for din kommentar 🙂

  “Ensomhedslisten” og “Oleg Sohn” er faktisk ret grineren.

  Jeg er helt enig i at et par af dem faktisk er ret sjove, og vel også nogenlunde godt fundet på. Problemet med brugen af disse udtryk i debatten er bare, som du også selv er lidt inde på, at de er så trættende i længden og også er en form for debat-stoppere. De signalerer også at man overhovedet ikke regner sin modpart som værdig på nogen måde – at man dybest set ikke er interesseret i debat, men hellere vil råbe sine modstandere i hovedet og hælde lort ud over dem.

  Mette Frederiksen kan faktisk være lidt af en skrigeskinke engang imellem…

  Don’t get me started 🙂
  Jeg kan huske at jeg faktisk ret godt kunne lide hende da hun lige kom frem. Hun var lidt et frisk pust, der ikke var bange for at sige sin mening og tage slagsmålene. Det var dog før hun begyndte på hele sin forbudsmani. Nu er hun sgu bare træls.

  Og så hedder det for øvrigt ikke “mussier” men “musser.”

  Hehe ok, det er muligt. Jeg kopierede bare udtrykket som en bruger havde skrevet det i et kommentarspor.

 4. […] …og det er dybt irrelevant, men nu siger jeg det alligevel: De er muslimer, og de er omvandrende argumenter for beretiggelsen af begrebet “kulturberiger” (folk der ikke fanger hentydningen bedes konsultere Polyb’s altid fremragende blog). […]

 5. Morten - - - said, on 23. maj 2010 at 23:07

  Jeg kan heller ikke fordrage den konsekvente brug af nedsættende udtryk om “modstanderne”. Uanset.

  Men det er ærgerligt, at du kun ser på de “højreorienteredes” sprogbrug. Ellers ville du hurtigt kunne føje din egen sprogbrug, såsom “højrenationale” til listen. Der er nemlig kun et fåtal af “ordbrugerne”, der betegner sig sådan. Og endelig er det på “den anden side af dikotomien” fænomenet er mest interessant, og bliver brugt mest strategisk. Hvor jeg oplever “højrefløjen”s udtryk som primært kuriøse. Og irriterende, bevares.

  Så det er jo ikke fordi, der ikke er grunde nok til at kigge på dem, der kalder sig (selv) venstreorienterede. For hvor “højrefløjen”s etiketter mere er gantende, selvom de ganske rigtigt udtrykker foragt – så er venstrefløjens tit farlige at få hæftet på sig. Jeg har mange gange oplevet mennesker fra “venstrefløjen” bruge en truende og affærdigende retorik.

  Et ord som “racist” var engang uhyre farligt at få klistret på sig. Hvilke udtryk har “højrefløjen”, som stigmatiserer på ligervis, og som gør det farligt for folk, de har udpeget, at færdes offentligt ?

  “Højrefløjen”s ordforråd er af helt ny dato, mens “venstrefløjen”s stammer fra dens strategi, og den omstændighed, at dens holdning i meget høj grad ikke er samvittighedsbaserede, men er en måde at “kitte sig ind” i “gruppen” på. Derfor føler mange unge sig fristet – eller nødsaget – til at påtage sig “venstreorienterede” synspunkter.

  “Venstrefløjen”s revolutionære historie gjorde, at den opfandt et dehumaniserende og voldeligt sprog. Dumme mennesker fra “højrefløjen” har siden svaret igen med at opfinde et kuriøst, og forsimplende, modsvar på dette sprog. Oprindeligt tænkt parodisk.

  – – –

 6. Carlo Christensen said, on 23. maj 2010 at 23:48

  – prostitutionsmette

  – Pernille Rosenrøv Gejl, er toppen i humor i de kredse.

  Kvindelige politiske modstanderes kønsdele kan blive inddraget:

  – Johanne Surskræv-Nielsen

  Borgerlige politikere liver ikke holdt fri:

  – fadbamsen
  – Anders Fjog

 7. Carlo Christensen said, on 23. maj 2010 at 23:52

  “Mette Frederiksen kan faktisk være lidt af en skrigeskinke engang imellem…

  Don’t get me started 🙂
  Jeg kan huske at jeg faktisk ret godt kunne lide hende da hun lige kom frem. Hun var lidt et frisk pust, der ikke var bange for at sige sin mening og tage slagsmålene. Det var dog før hun begyndte på hele sin forbudsmani. Nu er hun sgu bare træls.”

  Muligvis, muligvis ikke. Men det centrale er, at når man har argumenterne i orden er det unødvendigt at benytte NAME-CALLING AND LABELING.

  Carlo

 8. polyb said, on 24. maj 2010 at 13:09

  @Morten
  Tak for din kommentar 🙂

  Men det er ærgerligt, at du kun ser på de “højreorienteredes” sprogbrug. Ellers ville du hurtigt kunne føje din egen sprogbrug, såsom “højrenationale” til listen. Der er nemlig kun et fåtal af “ordbrugerne”, der betegner sig sådan.

  Jeg kan ikke rigtigt se hvordan “højrenational” er en nedsættende betegnelse, selvom jeg indrømmet har hørt det før. For mig er det bare en betegnelse for en placering i den politiske akse – altså økonomisk højreorienteret og meget nationalt indstillet. Jeg ved godt at mange hellere vil kaldes “nationalkonservative”, men for mig at se dækker det en langt mindre og mere specifik ideologi, mens “højrenational” er en mere generel betegnelse. Det er vel dybest set ligesom hvis højrefløjen kalder en bestemt gruppering for “kulturradikale”, selvom mennesker i denne gruppering kan være alt fra socialliberale til folk fra Enhedslisten.

  Mht. til venstrefløjens sprogbrug, så ville det være interessant med lidt eksempler – både for at komme frem til hvad det er for en del af venstrefløjen vi snakker om, og fordi jeg kan ikke helt umiddelbart kan følge det.

 9. polyb said, on 24. maj 2010 at 13:13

  @Carlo
  Jeg troede egentlig at “Anders Fjog” udelukkende var noget venstreorienterede brugte, men kan se at det også bliver brugt på en masse højreorienterede blogs, så tilføjer den lige 🙂

 10. Morten - - - said, on 24. maj 2010 at 13:38

  Historisk set er det jo specielt ord som reaktionære, der har været brugt om alt, hvad der ikke “tonede rødt flag”. Siden er det blevet skærpet med udtryk som chauvinister, racister, og fascister. Mennesker, der ikke er hverken racister eller fascister, men blot blevet udpeget som sådanne, er blevet voldsomt intimideret, undertrykt, og sågar brutalt overfaldet. SIADs ekscentriske medlemmer (det er til fulde lykkedes at skræmme folk, der er “rigtigt kloge” væk fra bevægelsen) er ikke for stakkels til at blive slået til blods med jernstænger. Det er en kæmpeskam for “venstrefløjen”, at det ikke er lykkedes at markere en tydelig og umisforståelig afstand til de mennesker, der har patenteret begrebet “anti-fascisme”.

  Vi ved allesammen godt, at AFA mener, de ejer retten til at bestemme, hvem der er fascister og derfor må slås. Grovere eksempel på nedvurderende sprogbrug gives der ingen eksempler på.

  – – –

 11. polyb said, on 24. maj 2010 at 22:48

  Så opdagede jeg lige næsten den mest åndsvage indtil nu :

  Waffen-SF

  Suk, og så klager mange fra det segment konstant over nazi-associationer…

 12. Morten - - - said, on 25. maj 2010 at 21:54

  Senest (i dag) er denne her set om muslimske ballademagere.

  – – –

 13. Morten - - - said, on 25. maj 2010 at 21:57

  Og så er der det at sige til det hele, at “højrefløjen” tager gas, mens der er noget lidt mere uhygsomt over “venstrefløjens” mere håndgribelige “løjer”.

  Det er ikke særligt stigmatiserende, det “højrefløjen” har fundet på at drille deres opponenter med.

  – – –

 14. polyb said, on 25. maj 2010 at 22:06

  @Morten
  Det er ikke særligt stigmatiserende, det “højrefløjen” har fundet på at drille deres opponenter med.

  Det er ikke stigmatiserende at blive kaldt :

  – fascist
  – dhimmi
  – landsforræder
  – apologet
  – nazist
  – medlem af en pædo-kult
  osv.?

  Tja, vi har vist en helt forskellig opfattelse af hvad der er stigmatiserende. Jeg kan på ingen måde se hvordan disse betegnelser ikke skulle nå samme niveau som alt hvad venstrefløjen ellers skulle finde på at smide den modsatte vej.

 15. Morten - - - said, on 25. maj 2010 at 22:21

  “Det er ikke stigmatiserende at blive kaldt :

  – fascist
  – dhimmi
  – landsforræder
  – apologet
  – nazist
  – medlem af en pædo-kult
  osv.?”

  Nej, det er det ikke. Det rammer dem, der bruger den slags ord hårdt i nakken, men er ikke specielt ubehageligt at blive udsat for.

  Synes du vel ?

  Det er jo skrupskøre – og helt harmløse – landsbytosser, der for langt det meste fyrer snavset af. Ikke folk bevæbnet med jernstænger (AFA).

  Stigmatiseringen er helt på “de højreorienteredes” side 🙂

  – – –

 16. polyb said, on 25. maj 2010 at 22:55

  @Morten
  Det er vel ligeså ubehageligt som at blive kaldt “racist” eller “reaktionær”.

  Jeg synes ikke din tilføring af AFA til sammenligningen er helt fair. Du forsøger på den måde at sige, at venstrefløjens værste begår vold, mens højrefløjens værste bare benytter et åndssvagt sprog. AFA har også sin modpart på højrefløjen – højrefløjen er ikke ren på det område.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s