Tanker om politik og historie…

Højreorienterede er bare dumme på metoden

Posted in Debunking, Højrefløjen, Liberal Alliance, Liberalisme by polyb on 9. juni 2010

Netavisen 180grader.dk bragte den 8. juli en leder under overskriften “Venstreorienterede er bare dumme på økonomien”. I lederen, som man må gå ud fra er skrevet af Ole Birk Olesen, påstås det, at den amerikanske økonomi-professor Daniel B. Klein har dokumenteret “hvad vi er nogen, der har vist i lang tid”, nemlig at venstreorienterede simpelthen ikke har forstand på økonomi.

Når man læser en artikel, og en undersøgelse, som denne, så ringer “bullshit’o’metereret” med det samme. Tænk sig, de venstreorienterede har simpelthen ikke forstand på økonomi. Det er altså fordi at de er dumme, at de ikke er enige i den sandhed højrefløjen repræsenterer. Det lyder simpelthen for godt, set med højrefløjens øjne, til at være sandt.

…og det er selvfølgelig heller ikke tilfældet.
Kigger man lidt nærmere på de spørgsmål man i undersøgelsen har benyttet, er det tydeligt, at undersøgelsen er direkte ubrugelig, for ikke at sige latterlig. Undersøgelsen var bygget op på den måde, at respondenterne blev stillet over for en række udsagn, hvortil de så skulle svare “strongly agree”, “somewhat agree”, “somewhat disagree”, “strongly disagree” eller “are not sure”.

Lad os tage et eksempel på et af disse udsagn :

Third World workers working for American companies overseas are being exploited.

Til ovenstående udsagn var det såkaldt “unenlightened answer” at erklære sig enig – altså “agree”. Der er her på ingen måde tale om objektiv og videnskabelig økonomi, men at det “højreorienterede” svar betragtes som det “korrekte” svar, mens det “venstreorienterede” svar betragtes som “unenlightened” eller “forkert”.

Lad os tage et eksempel mere :

Minimum wage laws raise unemployment.

Endnu et område, hvor der bestemt ikke er enighed blandt økonomer. Der er gode argumenter både for og imod mindste løn i forhold til spørgsmålet om arbejdsløshed. Men i undersøgelsen er det selvfølgelig det “venstreorienterede” svar, nemlig “disagree”, der betragtes som “unenlightened” og “forkert”. Gad vide hvad respekterede økonomer, der er uenige i undersøgelsens konklusion vedrørende mindstelønnen, vil sige til at blive stemplet som “unenlightened”.

Ole Birk Olesen konkluderer i sin leder :

At være spejlblank om økonomiske sammenhænge synes simpelthen hen at være en betingelse for, at man kan føle sig tiltrukket af venstreorienterede holdninger. Ved man omvendt noget om økonomi, så kan man ikke finde sig til rette som venstreorienteret.

Man fristes næsten til at sige, at være direkte manipulerende i metodisk sammenhæng synes simpelthen at være en betingelse for, at man som højreorienteret kan få sit verdensbillede til at hænge sammen. Har man omvendt en smule respekt for sandheden og metodisk brugbare undersøgelser, så kan man ikke finde sig til rette som højreorienteret.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s