Tanker om politik og historie…

Virkelighedens “Dirty Dozen”

Posted in Østasien, Historie by polyb on 29. juni 2010

En af alle tiders klassiske krigsfilm, sat under 2. Verdenskrig, er den amerikanske film fra 1967 “The Dirty Dozen”. Sammen med “Where eagles Dare”, “The Great Escape”, “Kelly’s Heroes” og “A Bridge Too Far” er det en af de film fra den æra, som jeg næsten til enhver tid kan gense.

Lee Marvin spiller hovedrollen, som OSS majoren der får til opgave at sammensætte et hold dødsdømte, og andre straffefanger, til at drage på en mission bag fjendens linjer, med det formål at slå så mange tyske officerer ihjel som muligt, i forbindelse med D-Dagen. Som belønning for deres indsats i denne “selvmordsmission” får fangerne, skulle de overleve, stillet friheden i sigte. Missionen lykkes, men kun en af fangerne, spillet af Charles Bronson, slipper med livet i behold.

I går faldt jeg så tilfældigt over en interessant artikel på Wikipedia. Det viser sig, at Sydkorea tilbage i slutningen af 1960erne forsøgte sig med deres egen lille “Dirty Dozen” mission. Under Vietnamkrigens rasen kom det i perioden til flere sammenstød imellem Nord- og Sydkorea langs den demilitariserede zone, og nordkoreanske agenter forsøgte i januar 1968, uden succes, at likvidere den sydkoreanske leder Park Chung-hee.

Som gengældelse for dette angreb, sammensatte den sydkoreanske efterretningstjeneste, efter ordre fra Park Chung-hee, i april 1968 en enhed bestående af 31 dødsdømte fanger, med det formål at trænge ind i Pyongyang og likvidere “Den Store Leder” Kim Il-sung, fader til “Den kære Leder” Kim Jong-il. Deres belønning, skulle de overleve “selvmordsmissionen”, var friheden og en ny start på livet.

Det er lidt sparsomt med kilder, og detaljerne er lidt uddokumenteret. Det sydkoreanske militær har dog senere hen bekræftet eksistensen af den såkaldte “Unit 684” og formålet med deres mission. Hvad der dog fremgår er, at missionen på et tidspunkt bliver droppet, i forbindelse med at relationerne imellem de to stater havde forbedret sig en smule. Fangerne, der blev efterladt isolerede i deres “træningslejr” gjorde oprør, dræbte deres instruktører/vogtere og forsøgte i stedet at trænge frem imod den sydkoreanske leders residens i Chong Wa Dae. Herunder kom det dog til en konfrontation med regeringsstyrker, hvorunder de fleste af medlemmerne begik selvmord med håndgranater. De overlevende blev efter sigende henrettet senere hen.

I 2003 udkom så en sydkoreansk film baseret på begivenhederne, kaldet Silmido, opkaldt efter den ø hvorpå enheden modtog træning til missionen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s