Tanker om politik og historie…

Sjov i Studenterforeningen

Posted in De Konservative, Fascisme, Højrefløjen, Historie by polyb on 11. november 2010

Mussolini (Deutsches Bundesarchiv)

Studenterforeningen er sgu ikke længere hvad den har været.

Artikel i Berlingske Tidende, 30. oktober 1932 :

Studenterforeningen mindes Fascismens 10 Aars Dag
—–
“Fascismen maa bedømmes af Italien og ikke udefra.”
—–
I Anledning af Fascismens 10 Aars Jubilæumsdag havde Studenterforeningen sat den italienske Diktator, hans Lære og dens Resultater paa Programmet i Aftes. Det var Folketingsmand Ole Bjørn Kraft (Det Konservative Folkeparti red.), der var Taler. Han blev budt Velkommen af den ledende Senior, Professor Johs. J. Holst, der ganske kort fremhævede, at paa Baggrund af, hvad der var sket i Italien de sidste 10 Aar, var det berettiget af Foreningen at tage en Lørdag-Aften til at faa besvaret Spørgsmaalene om, hvad Fascismen er, og hvorfor den stadig har kunnet bevare sin Kraft.

Folketingsmand Bjørn Kraft gennemgik derpaa i et levende og særdeles klart Foredrag Mussolinis Liv, fra det Tidspunkt, da han voksede til i Landsby-Smedehjemmet, til han i 1922 gik mod Rom med sine Sortskjorter. Det blev en underholdende og fængende Roman om en Mands fængslende og impulsive Liv og Handlinger, hvis Udvikling blev paahørt med den største Opmærksomhed af den tæt fyldte Sal. Taleren understregede navnlig, at Marchen mod Rom ikke var en almindelig Demonstrationsmarche; nej, Mussolini havde sejret over Parlamentarismen, da han mobiliserede sine Tilhængere i 1922 – Marchen var blot Slutstenen i hans ustandselige Kamp mod det overleverede Styre.

Om selve Fascismens System var Foredragsholderen varsom i sin Dom. Han erkendte, at Italien nu styredes af et fuldstændigt Diktatur, men fordi det fascistiske System ikke passer hos os, kan man ikke slutte, at det ikke passer for Italien. Fascismen skal ikke bedømmes udefra, men fra Italien og af Italienerne.

Efter at Tilhørerne havde lønnet Taleren med et varmt Bifald, takkede Professor Holst for Foredraget, og derpaa vistes en Række glimrende Films, der var udlaant af den italienske Presseattaché, Dr. Silvestri, der overværede Foredraget. Filmen, der naturligvis viste Diktatoren i utallige Gengivelser, gav i øvrigt et levende Indtryk af den italienske Hærs og af Fascist-Militsens Slagkraft. Til Slut sang Koncertsanger Tscherning Møller en Række italienske Sange. Han lagde for med Fascistmarchen, der lønnedes med mægtigt Bifald.Den senere minister og politiske leder hos Det Konservative Folkepart, Ole Bjørn Kraft, var en af flere unge konservative, der i 30’erne flirtede mere med fascismen end hvad godt er. Et andet senere medlem af Folketinget hos de konservative, Poul Hjermind udtalte eksempelvis i 1933 :

Vi nægter ikke, at vi i adskilligt sympatiserer med nationalsocialismen, thi vi unge forstår vore jævnaldrende i Tyskland, og havde vi været tyskere, ville vi vel næsten alle have stået i de brune bataljoner.

Samme Hjermind var i øvrigt på en studierejse til det nazistiske Tyskland, sammen med Niels Erik Wilhelmsen. Sidstnævnte skrev en ret kontroversiel artikel om turen til et konservativt studenterblad.Interessante links :
Ole Bjørn Kraft – Danmarkshistorien.dk
Danske konservative var fascineret af fascismen – Information

Se eventuelt også :
Nazismen er ikke placeret på venstrefløjen

Reklamer

4 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. ghettodjoe said, on 11. november 2010 at 17:06

  Et interessant link mere: http://leksikon.org/art.php?n=5186

 2. polyb said, on 11. november 2010 at 17:48

  @ghettojoe
  Hehe, den artikel er sgu lige lovlig farvet sprogligt set, selv for Leksikon.org’s vedkommende 🙂

  Ikke des jo mindre er der dog en høj grad af sandhed mellem det hele.

 3. Morten - - - said, on 20. november 2010 at 17:36

  Man sagde det samme om kommunismen i Kina, til og med – og hele vejen op gennem – 70’erne. Også lige det samme.

  – – –

 4. […] eventuelt også : Sjov i Studenterforeningen Tre danske dagblades reaktioner på Nürnberglovene Da der ikke var tvivl om avisernes holdninger […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s