Tanker om politik og historie…

Om overførselsindkomster

Posted in Debunking, Højrefløjen, Liberalisme by polyb on 13. september 2011

Tilbage i november 2010 var CEPOS fremme med tal der viste, at i 2015 vil over 2 millioner danskere være på “overførselsindkomst”. Her i forbindelse med valget er tallet også blevet bragt på banen og diskuteret flere gange.

“Katastrofe” tænker mange umiddelbart. Konservativ Ungdom har endda brugt talene som en “dommedagsprofeti”. Udtryk som “forsørgelsesbyrden”, “cafépenge” osv. benyttes flittigt. Ofte falder kritikken af overførselsindkomster hånd i hånd med en kritik af vores skandinaviske- (eller socialdemokratiske-) velfærdsmodel. Men der er flere ret banale ting der overses af mange i denne debat.

Men hvad er “overførselsindkomst” reelt?
Gyldendals åbne encyklopædi definerer overførselsindkomster som “ydelser, der består i, at det offentlige overfører indkomst til borgerne”. Det drejer sig altså om pensioner, uddannelsesstøtte (SU), dagpenge, kontanthjælp, efterløn osv.

Kodeord: Opsparing
Lad os starte med banalt at slå fast, at også i lande der ikke benytter sig af en universal velfærdsmodel som den skandinaviske findes der masser af pensionister, studerende og arbejdsløse. Disse mennesker har selvfølgelig også en indkomst at leve af, på trods af at de ikke går på arbejde hver dag. Denne indkomst kommer selvfølgelig heller ikke ud af den blå luft. Kodeordet er for samtlige overførslers vedkommende “opsparing”.

Pension
Under den universelle velfærdsmodel modtager samtlige danske statsborgere en overførselsindkomst fra staten når de går på pension – den såkaldte “folkepension”. I stedet for at hver enkelt sparer op til sin egen pension ved igennem hele arbejdslivet at betale til en pensionsopsparing, så spares der så at sige op igennem skattebetalinger til staten. Den såkaldte “forsørgelsesbyrde” eksisterer altså under alle omstændigheder, forskellen er reelt bare hvem der håndterer opsparingen. De der til enhver tid er i arbejde betaler for de der er på pension. Er man mere liberal minded kan man vælge at betragte det som den enkeltes egen opsparing hos statens pensionsselskab.

Uddannelsesstøtte (SU)
Under den universelle velfærdsmodel modtager de fleste studerende i Danmark SU mens de er under uddannelse. Samtidig er disse uddannelser så at sige “gratis” – forstået på den måde, at der ingen brugerbetaling finder sted. I stedet for at den enkelte unges forældre sparer sammen til at betale for den unges uddannelse og til at forsørge den unge under uddannelsen, eller den unge selv tager et lån for at betale for disse ting, så spares der igen op via skattebetalinger til staten. De der til enhver tid er i arbejde betaler for de der er under uddannelse. “Forsørgelsesbyrden” eksisterer altså igen uanset systemet. Forskellen er bare hvordan pengene flyttes rundt – hvem der står for opsparingen. Er man mere liberal minded kan man også her vælge at betragte det som forældrenes uddannelsesopsparing hos statsbanken, eller som den unges lån hos statsbanken der senere betales tilbage igennem skatten – whatever makes you happy.

Dagpenge, kontanthjælp osv.
Under den universe… You get the picture!

Det er som sagt enormt banalt. “Forsørgelsesbyrden” eksisterer også under andre systemer end det i Danmark benyttede. Forskellen er blot hvem der står for opsparingen. Det giver ikke ret meget mening at inddrage selve velfærdssystemet i denne diskussion. Det drejer sig om meget mere generelle udfordringer.

Interessante links:
Løse rygter om beskæftigelsen – Information.dk

Reklamer

2 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. William Jansen said, on 13. september 2011 at 12:28

  Jeg mener, at du tager fejl, når du sidestiller folkepension og opsparing.

  Jeg betaler for de nuværende ældres folkepension, og sætter min lid til at fremtidige generationer betaler til min. Ikke en eneste af de skattekroner, som jeg har betalt over årene, er sat til side til min folkepension.

  Når det så er sagt; din overordnede pointe om, at det er normalt at mindre end halvdelen af befolkningen er erhversaktive er right on the money!

 2. polyb said, on 13. september 2011 at 13:03

  @William
  Jeg betaler for de nuværende ældres folkepension, og sætter min lid til at fremtidige generationer betaler til min. Ikke en eneste af de skattekroner, som jeg har betalt over årene, er sat til side til min folkepension.

  Det er selvfølgelig rigtigt – tankegangen indebærer at man har tillid til vores velfærdssystems fortsatte virke. Men på sin vis er det jo ikke meget anderledes end at man har tillid til at et privat pensionsselskab ikke formøbler ens penge forkert, eller går nedenom og hjem.

  Jeg vil endda mene at der kan ligge en større sikkerhed i den universelle model. Skulle vi pludselig opleve en stor krise med enorm inflation, pensionsselskaber der mister en masse i investeringer eller lign, så kan de penge man personligt har sat til side pludselig være intet værd eller tabt. Det samme kan ikke ske ved en direkte overførsel fra de arbejdende til de ikke arbejdende. Her er opsparingen på en måde den til enhver tid samlede værdiskabelse i samfundet. Overførslerne er her indeksreguleret. Ved den individuelle opsparing er dette ikke tilfældet på samme måde.

  Tak for linket, det havde jeg slet ikke set. Interessant at Danmark endda har en højere erhvervsfrekvens end i USA, hvor man netop har en meget mere “liberal” model. Det siger ligesom det hele.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s